11 Δεκ 2009

κρίση (βλ. Κίνα).


Χωρίς να έχω ιδιαίτερες σπουδές και γνώσεις στα οικονομικά κάνω σκέψεις περί της  δύσκολης κατάστασης που βιώνει σήμερα η πλειονότητα των ανθρώπων.
Από την ενασχόλησή μου με την ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες από πολέμους χώρες (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ κά.) εκείνο που αντιλήφθηκα είναι ότι ο  άνθρωπος μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε είδους κατάσταση διαβίωσης (φανταστείτε ότι θέλετε), το κρισιμότερο όμως σημείο είναι η στιγμή της αλλαγής θέσης (καθημερινότητα, ρουτίνα) προς το χειρότερο.
πχ.  θυμηθείτε την εικόνα των εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας και οι απειλούμενοι με την ίδια τους τη ζωή κάτοικοι προτιμούσαν να μείνουν κοντά στο σπίτι τους από το να το εγκαταλείψουν. Θεωρώ λοιπόν ότι όλος ο δυτικός κυρίως κόσμος, (θα εξηγήσω παρακάτω)  βιώνει αυτήν την κρίσιμη στιγμή, της προς τα πίσω μετατόπισης της θέσης του. Μόλις ξεπεραστεί αυτή η κρίσιμη καμπή προσαρμοζόμαστε στην νέα κατάσταση και λειτουργούμε και πάλι κανονικά (νέα καθημερινότητα)..

Ακούμε μονίμως και αποκλειστικά τη λέξη κρίση χωρίς να μας εξηγεί κάποιος τα ακριβή ή περίπου, αίτιά της.
Αναρωτιέμαι που πήγαν τα αμέτρητα χαμένα κεφάλαια της κρίσης. (όχι όπως ο νυν πρωθυπουργός ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης “πούπη γαν τά λεφτά κ. Καραμανλή?” ακολουθώ τον συλλαβισμό του)
Δεν πήγαν στους γνωστούς-άγνωστους λίγους "κροίσους" γιατί οι απώλειες που είχαν ήταν ανάλογες με τα επενδυόμενα κεφάλαια.
Δεν πήγαν στα αποθεματικά των τραπεζών γιατί σχεδόν όλες βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης (τοξικά ομόλογα).
Δεν πήγαν στα κρατικά θησαυροφυλάκια γιατί όλες οι οικονομίες δανείστηκαν και δάνεισαν με την σειρά τους τις τράπεζες και άλλες μεγάλες εταιρείες κλειδιά (ασφαλιστικές, αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ) με μεταχρονολογημένες επιταγές, κοινώς κρατικά ομόλογα.
Άρα που πήγε όλο αυτό το χρήμα που χάθηκε ως δια μαγείας? γιατί δεν πιστεύω ότι κατέληξε σε κάποια μαύρη τρύπα κάποιου γαλαξία...

Το κακό ξεκίνησε από την στιγμή που ο οικονομικός δεινόσαυρος (Κίνα) δάνειζε και δανείζει, με εξαιρετικά μικρό επιτόκιο, αμερικάνικα λεφτά σε αμερικάνικες τράπεζες. Γράφω αμερικάνικα λεφτά γιατί κατά βάση τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουν οι αμερικανοί πολίτες είναι κινέζικα. Οι αμερικάνικες τράπεζες από την μεριά τους (golden boys) για να πιάνουν μεγαλύτερους στόχους και πολύ περισσότερα μπόνους, ενέκριναν περισσότερα στεγαστικά κατά βάση δάνεια από ότι θα επέτρεπε η αξιολόγηση των δανειοληπτών τους. “Δίναμε δάνεια και σε ουρακοτάνγκους” είπε στέλεχος της πτωχευμένης Lehman brothers.
Θυμάστε την νόσο των τρελών αγελάδων? Τάιζαν κρέας αγελάδων σε αγελάδες για ευτροφισμό. Το ίδιο περίπου συνέβη και με την αμερικανική οικονομία.
Από την αυξημένη ζήτηση υπερδιογκώθηκαν οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ, οι δανειολήπτες δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια και οι τράπεζες τα δανεικά στην Κίνα κοκ. Οι τράπεζες έμειναν με αμέτρητα ακίνητα που έπιασαν ξαφνικά την πραγματική τους αξία (πολύ μικρότερη του δανείου) και άρα στον “αέρα”.
Άρα όσοι ανά τον κόσμο, (τράπεζες, ασφαλιστικές, κράτη, ιδιώτες κλπ.) επένδυαν σε μετοχές και ομόλογα των ταχύτατα αναπτυσσόμενων αμερικανικών τραπεζών έμειναν με το στόμα ανοιχτό και την καρδιά στην κωλότσεπη!!!
Το χρήμα το μοιράστηκαν οι οικοπεδούχοι, εργολάβοι, ηλεκτρολόγοι, επιπλοποιοί, (δεκάδες επαγγέλματα έχουν σχέση με την οικοδομή). Με την σειρά τους αυτοί κατανάλωσαν τα κέρδη τους σε προιόντα (κυρίως κινέζικα) και υπηρεσίες με λίγα λόγια "αναδιανομή πλούτου".

Από την άλλη ο κινέζικος δεινόσαυρος των 1,2 δις ανθρώπων παράγει ακατάπαυστα και καταναλώνει αχόρταγα, προιόντα (ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα κά.), άγνωστα μέχρι πριν λίγα χρόνια λόγω καθεστώτος.
Η παγκοσμιοποιημένη πλέον οικονομία λειτουργεί  όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία και κανονικά θα έπρεπε (δεν ενδίδουν στις πιέσεις των δυτικών) οι κινέζοι ηγέτες να αλλάξουν την πολιτική τους πχ στο θέμα της ισοτιμίας του γουάν, του ρυθμού ανάπτυξης κά. ώστε η εξισορρόπηση να γίνει με ομαλό τρόπο και όχι βίαιο όπως τώρα. Το κινέζικο ΑΕΠ θα φθάσει σε λίγα χρόνια αυτό των ΗΠΑ και βεβαίως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα για το καλύτερο αύριό του, αυτό όμως το δικαίωμα που έχουν οι στερημένοι για αιώνες Κινέζοι προσκρούει στο δικό μας δικαίωμα να μην θιγούν τα κεκτημένα μας.

Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο γρήγορα μας προσεγγίζει η Κίνα (με την δυτική κατανάλωση - αιμοδοσία) διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί.

Άρθρο από το  “nooz.gr”
Κινεζική «έκρηξη» στη βιομηχανία
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009, 09:00

Αμείωτη παρά την οικονομική κρίση συνεχίζεται η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 19,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2007.
Με αυτή την αύξηση ρίχνει έξω και τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση 18,2%.
Βασική αιτία τη σημαντικής αυξητικής πορείας της βιομηχανικής παραγωγής είναι το κρατικό οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 586 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο δανεισμός ρεκόρ των τραπεζών και τα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων και ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.
Ταυτόχρονα σημαντική ώθηση δίνει και η σταδιακή ανάκαμψη των εξαγωγών, που αποτελούν βασικό μοχλό της νέας κινεζικής οικονομίας
Η «έκρηξη» της βιομηχανικής παραγωγής οριστικοποιεί την ισχυροποίηση της ανάκαμψης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: