20 Απρ 2008

Το Μακεδονικό όπως Μεσανατολικό

Είναι πλέον βέβαιο, πέραν πάσης αμφιβολίας, το όνομα που θα επικρατήσει στις διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές στην γειτονική χώρα. Φροντίζει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο να περάσει δια της τηλεόρασης (Ενημερωτική ζώνη) η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από το [Νέα Μακεδονία].
Τον τελευταίο καιρό σε όλες τις πολιτικές τηλεοπτικές συζητήσεις όλο και συχνότερα ακούμε να αναφέρεται το παραπάνω όνομα. Το σαββατοκύριακο δε, στα μεγάλα δελτία ειδήσεων οι δημοσιογράφοι, (μιλημένοι) το αντιμετώπιζαν ως την καλύτερη λύση.
Αποφασίζουν χωρίς την λαϊκή βούληση και σχεδιασμένα σε μια εποχή που άλλα μεγάλα ή μικρότερα προβλήματα συγχέουν την κοινή γνώμη, όπως το ασφαλιστικό, η αλματώδη αύξηση κόστους ζωής κά.
Η σκοπιανή πλευρά παρά τις προεκλογικές εθνικιστικές κορώνες του πρωθυπουργού της ο οποίος διάλεξε με αυτή τη γραμμή να επενδύσει πολιτικά, πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη. Δεν απομακρύνονται από τις αρχικές τους θέσεις και ταυτόχρονα τους ανοίγει η όρεξη για παραπέρα διεκδικήσεις. Από την άλλη πλευρά, εμείς "δικαιωμένοι" από την μακροχρόνια διπλωματική διαπραγμάτευση, βέτο κλπ. θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύοντας τα ταμεία τους από το δικό μας υστέρημα.
Ο αντίλογος του ότι σε λίγα χρόνια η Ενωμένη Ευρώπη θα μετεξελιχθεί σε ένα κράτος, τύπου USA, άρα δεν θα λειτουργούν ως αντίπαλος τα Σκόπια, δεν αποτελεί μονόδρομο εάν αναλύσουμε τις πολιτικές των πρώην μεγάλων δυνάμεων όπως Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία που επιδιώκουν σοβινιστικά το εθνικό τους και μόνο συμφέρον και όχι το κοινό Ευρωπαϊκό. Η πολιτική αυτή όχι ότι έπαψε ποτέ να λειτουργεί, πρόσφατο είναι το αποτέλεσμα του γερμανικού σχεδίου διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Αντίθετα όσο μεγαλώνει ο αριθμός των μελών στην ΕΕ τόσο εντατικοποιείται αυτή η πολιτική από την πλευρά των μεγάλων, υποτίθεται, προστατών της διεθνούς ειρήνης και δημοκρατίας. Γιατί στο μέλλον, εάν βολεύει σε κάποιους, να μην επιχειρηθεί η ανακατάταξη των νοτιοβαλκανικών συνόρων με ότι αυτό μπορεί να επιφέρει;
Για να αποφύγουμε τα υποθετικά σενάρια για το αβέβαιο μέλλον, μπορούμε σήμερα να συνεχίσουμε επιμένοντας στην κόκκινη γραμμή, με μια φωνή όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Οι γείτονές μας απειλούνται με αυτοδιάλυση, δεν έχουν πολλά περιθώρια χρόνου για να μένουν εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το πρόβλημα γιατί να μην αντέξουμε λίγο ακόμη μέχρι να αποδεχθούν όχι την ήττα τους αλλά την ανοησία τους;

4 Απρ 2008

 
3 Απριλίου 2008, Εαρινή σύνοδος ΝΑΤΟ, Βουκουρέστι. Όχι νίκη, ανάταση...